Transport Harghita

Prognoza meteo Harghita:

Oferim servicii complete de transport in judetul Harghita si pe tot teritoriul Romaniei.

Din momentul incarcarii, obiectele transportate sunt in custodia noastra iar in caz de deteriorare dumneavoasta beneficiati de o polita de asigurare in valoare de 50.000 Euro.

Pentru transporturile mari care necesita mai multe zile pentru finalizare este recomandat sa ne contactati cu cateva zile inainte pentru a stabili impreuna data, pretul, numarul de drumuri necesare si eventual numarul de zile necesare pentru finalizarea transportului.

 

 

Informatii Harghita:

Descoperirile arheologice ne arata ca teritoriul judetului Harghita a fost locuit înca din paleolitic, trecand apoi la neolitic zona apartinea arealului culturii liniare, culturii Boian si Precucuteni. În eneolitic pe teritoriul judetului patrund comunitatile culturilor Tisa, Bodrogkeresztúr si apoi culturile amforelor sferice, iar trecerea la epoca bronzului îi apartine culturii Ciomortan, suprapusa de cultura Wietenberg. La începutul perioadei tarzii a epocii bronzului pe teritoriul judetului Harghita patrund purtatorii culturii Noua. Prima varsta a fierului este epoca în care se produc mari sinteze culturale, din care se vor cristaliza elementele de baza ale civilizatiei dacice.
Dupa cucerirea romana din anul 106 î.Hr. teritoriul judetului a intrat partial, doar tinuturile vestice, în componenta provinciei romane Dacia, cunoscand o dezvoltare diferentiata, cele estice ramanand în afara acesteia. Viata economica intensa este atestata de numeroasele descoperii monetare si de tezaure de la Borsec, Valea Stramba, Tibod, Cristuru Secuiesc.La mijlocul secolului al III-lea administratia si armata romana parasesc provincia, urmand o perioada plina de perturbatii etnodemografice.
În secolul al IV-lea pe teritoriul judetului Harghita, ca si în tot estul Transilvaniei se extinde complexul cultural Santana de Mures-Cerneahov, gotii stapanind politic o perioada acest teritoriu. În secolul al VII-lea, dupa stabilirea avarilor în Transilvania, prin pasurile Carpatilor Orientali a început patrunderea slavilor sub presiunea carora teritoriul avar s-a restrans în secolul al VIII-lea si s-a limitat la cursul mijlociu al Muresului si cel inferior al Tarnavelor. Cercetarile arheologice arata ca viata majoritatii asezarilor în perioada tarzie a migratiilor nu se stinge în secolul al VIII-lea. ci continua secolele urmatoare cand în secolul al XIII-lea aici apar primele asezari secuiesti.
1366-1427-perioada formarii Scaunelor Secuiesti
1562 secuimea se razvrateste împotriva împotriva taxelor impuse de Ioan Sigismund Zápolya dar rascoala a fost înfranta si secuimea a fost destramata si înglobata în sistemul uniformizat al judetelor.
1657 începe campania pentru cucerirea tronului Poloniei bazata pe trupele secuiesti, iar ca represalii Poarta Otomana ordona atac devastator împotriva secuilor în anul 1661.
1691 Transilvania ajunge sub dominatia Imperiului Habsburgic, deciziile importante se iau la Viena.
1694 tatarii intra prin pasul Ghimes, devasteaza tot si iau ostateci.
1710 odata cu stabilizarea dominatiei habsburgice se reconstruieste Cetatea Mikó (Miercurea-Ciuc).
1760 organizarea batalioanelor secuiesti dupa modelul austriac, trupe ce urmau sa fie complet înglobate în sistemul militar austriac, de la limba de instructie pana la sistemul de comanda, ceea ce nu convenea secuilor, drept dovada s-au razvratit in ziua de 6 ianuarie 1764 la Siculeni. Potrivit datelor istorice, aproximativ 200 secuii au fost ucisi pentru ca au refuzat sa se înroleze în trupele imperiale austriece.
1784 iau fiinta judetele Ciuc si Odorhei.
1819 se construieste primul drum pavat Miercurea Ciuc-Odorheiul Secuiesc.
1849 Imperiul Habsburgic scade treptat în putere, urmeaza o perioada de relativa dezvoltate, aceasta amplificandu-se la sfarsitul secolului al XIX-lea. Odata cu aparitia primelor cai ferate ce traverseaza zona, secuimea începe o dezvoltare mai considerabila, cu perioade mai grele marcate de primul si al II-lea razboi mondial.
Pe raza judetului apar primele orase, Odorheiul Secuiesc atestat în 1301 (atestat ca targ în 1485 si ca oras în 1558) Gheorgheni atestat în 1333 (declarat oras în 1905), Cristuru-Secuiesc atestat în 1395 (atestat ca targ în 1503 si ca oras în 1559, decazut la statutul de targ în secolul XVII, decazut la statutul de comuna în 1886, declarat din nou oras în 1956), orasul Miercurea Ciuc atestat ca targ în 1427 si ca oras în anul 1558, Toplita atestat în 1567 (declarat oras în anul 1956)[1], Baile-Tusnad atestat în 1732 (declarat oras 1968).